Punti termice – pierderi de caldura. 

Puntea termica este acea suprafata, unde intra in contact doua materiale ale caror capacitati de retinere a caldurii sunt diferite, avand loc o pierdere de caldura.

 Stiind ca posibilitatile de retinere a caldurii sunt date si de grosimea materialului, puntea termica poate sa apara la elementele de inchidere alcatuite din acelasi material care are variatii de grosime. 

De regula cand construim suntem nevoiti sa utilizam materiale diferite care au rezistente termice diferite, unele fiind mai bune izolatoare, altele mai putin. 

Puntile termice se formeaza si in acele locuri unde este intrerupta termoizolatia, permitand pierderea de caldura prin acele locuri. 

Aceste punti termice cu pierderi de caldura semnificativa se formeaza la elementele care compun peretele exterior al casei, de exemplu: contactul dintre tocul ferestrei si buiandrugul de beton, la buiandrugii de beton care nu sunt protejati termic( in aceasta situatie este posibila si aparitia fenomenului de condens). 

Puntile termice favorizeaza variatii de temperatura, variatii care afecteaza in mod negativ comportarea in timp a materialelor ce compun elementul de inchidere.

Prin aceste punti termice se recomanda reducerea pe cat posibil a suprafetelor  neprotejate termic, care sunt in contact direct cu exteriorul. 

Puntile termice sunt direct influentate de raportul dintre latimea puntii termice si grosimea elementului de separare. Cu cat latimea puntii este mai mare, cu atat si pierderea de caldura este mai mare. 

Pentru evitarea formarii puntilor termice, se recomanda reducerea pe cat posibil a latimii elementului care favorizeaza formarea acestora si dispunerea spre interior a stratului principal cu masa mare.

 Reducerea aparitiei puntilor termice se mai poate face prin prevederea de materiale termoizolante la intersectia dintre doua elemente care au rezistente termice diferite, evitandu-se astfel si formarea elementului de condens.